Brandmeldinstallaties

Natuurlijk hoopt men altijd dat een brand nooit voor gaat komen. Toch zijn er nog steeds bedrijfspanden en woningen waar brand voorkomt. Veel bedrijven oefenen periodiek een brandmelding. Dit is erg verstandig, maar ook een goede brandmeldinstallatie is al van groot belang. Wat is een brandmeldinstallatie? Feitelijk is dit een alarmsysteem, vaak samengesteld uit verschillende onderdelen, met het doel om een brand al in een vroeg stadium te ontdekken. Dit betekent dat er op verschillende plekken in het gebouw een gevoelige melder moet hangen, in veel gevallen zijn dit rookmelders, maar het is zeker geen overbodige luxe om ook verschillende handmelders op te hangen. Afhankelijk van de grootte van het pand natuurlijk. Deze melders dienen met elkaar verbonden te zijn en op die manier ontstaat er een brandmeldinstallatie. Gaat één melder af, dan zullen alle alarmsystemen welke hierop aangesloten zijn afgaan.

Onderhoud van een brandmeldinstallatie

Zoals met zo veel dingen is het natuurlijk ook bij een brandmeldinstallatie noodzaak dat deze goed wordt onderhouden. Een defecte brandmeldinstallatie is niet alleen gevaarlijk, het geeft ook nog eens een vals gevoel van zekerheid. Het onderhouden van een brandmeldinstallatie kan zelf, maar hiervoor kunnen ook professionele bedrijven voor ingehuurd worden. Zeker wanneer het bouwbesluit voorschrijft dat de brandmeldinstallatie onderhouden moet worden volgens de NEN 2654-1, is het sterk aan te raden om een bedrijf in te schakelen welke deze certificering mag uitdragen.

Cursus onderhoud brandmeldinstallaties

De norm voor het onderhoud brandmeldinstallaties komt overeen met NEN 2654-1. Hierin worden de eisen beschreven voor het beheer, controle en onderhoud van brandmeldinstallaties. Erkende bedrijven dien gecertificeerde medewerkers in dienst te hebben en daardoor is het raadzaam om deze medewerkers met regelmaat een cursus te laten volgen. De regels en normering zoals omschreven in NEN 2654-1 worden namelijk met enige regelmaat aangepast en herschreven.